srssersssdgimvssmicdsd
  • Domov
  • Novice
  • Ekološka gradnja in gradbeni odpadki kot vir

Ekološka gradnja in gradbeni odpadki kot vir

V četrtek, 6. 2. 2020, smo se trije dijaki 3. OVT, dve dijakinji 4. OVT in trije učitelji Šole za strojništvo, geotehniko in okolje odpravili na strokovno srečanje okoljevarstvenih tehnikov v Ljubljano. Srečanje je bilo razdeljeno na dva dela. V prvem nam je o podnebnih spremembah spregovorila slovenska klimatologinja, redna profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, predstojnica Katedre za agrometeorologijo in članica Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC) v Ženevi dr. Lučka Kajfež Bogataj.
Ob različnih grafih, preglednicah in slikah smo lahko spremljali, kako se je odnos do okolja skozi zgodovino spreminjal. Ugotovili smo, kdaj so se začela preseganja mejnih vrednosti, in slišali, kaj je do tega pripeljalo. Industrijska revolucija, novi izumi in vedno višji življenjski standard, so spremenili naše ravnanje z okoljem. Seveda pa nismo govorili le o problemih, ampak smo iskali tudi rešitve. Energetsko varčne hiše, razvoj avtomobilov v smeri manjše porabe, sprememba ali vsaj prilagoditev našega življenjskega sloga in še kaj bi lahko bistveno spremenili naše vplive na okolje. Ukrepi pa bodo morali biti hitri in učinkoviti. Gospa Kajfež Bogataj nam je z veseljem odgovorila tudi na vprašanja, ki so se nam porajala med predavanjem.
V drugem delu je bila okrogla miza na temo Ekološka gradnja in gradbeni odpadki kot vir. V sproščenem pogovoru, ki ga je vodil Jože Volfan, so se pogovarjale tri strokovnjakinje s tega področja: Jana Miklavčič (Ministrstvo za okolje in prostor), dr. Martina Zbašnik Senegačnik (Fakulteta za arhitekturo Ljubljana) in Urška Zgojznik (Ekologi brez meja). Predstavile so nam veliko zanimivih in poučnih stvari. Izvedeli smo, da veliko ljudi še vedno odlaga gradbene materiale v naravo na tako imenovana divja odlagališča, kar lahko povzroči plazove, poplave in predstavlja nevarnost za onesnaženje zemlje. Govorile so o pomenu ločevanja gradbenih odpadkov in o možnostih za njihovo brezplačno odlaganje.
Dopoldan nam je hitro minil. Izvedeli smo marsikaj novega in dobili veliko informacij, o katerih bomo še lahko razmišljali. Novo pridobljeno znanje nam bo zagotovo koristilo.
Zala Kač, Žiga Hladin Markus in Maja Radšel

Arhiv

Spremljajte nas na socialnih omrežjih

Osnovni podatki

Šola za strojništvo, geotehniko in okolje
Trg mladosti 3,
3320 Velenje

03 89 60 600
03 89 60 660